Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
1921. Osječki skauti
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 22.5.2019.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

SKAUT
List skautske župe za Hrvatsku i Slavoniju
Godište prvo.
Godina 1923.
Osijek
Broj 2. Osijek u ožujku 1923.
Uredništvo: Osijek I., Trgovačka akademija
Uređuje Franjo Pakaci


III. glavna skupština osječkih skauta i planinki održana je dne 21. III. 1923. Poslije pozdrava tajnika F. Pakacija primljen je jednoglasno izvještaj upravnog odbora *. Kako se dosadašnji tajnik zahvalio na kandidaciji, izabran je per aclamationem slijedeći upravni odbor: stjegovođa J. Frynta, tajnik L. Reichherzer, blagajnik R. Broz. Pod eventualijama izabran je na prijedlog F. Pakacija bivši starješina osječkih skauta g. Luka Matasović prvim začasnim članom, a bivšem tajniku je na prijedlog D. Stojkova izraženo zapisničko priznanje.
Osnutak planinki u Osijeku. Dobrotom g. Rudolfa Viktora, ravnatelja više dj. i trgovačke škole u Osijeku, uspjelo nam je postaviti temelj prvoj četi planinki. Ovaj pokret primljen je velikim veseljem među učenicama, pa je već do sada upisano 44 planinke. Nadamo se, da će, i ostala gg. Direktori dozvoliti svojim učenicama upis u ovu organizaciju, kako je to već gotovo u svim kulturnijim državama provedeno. Konstituirajući sastanak održao se u višoj djevojačkoj školi koncem siječnja o.g. Sastanak otvorio je g. Rudolf Viktor i nakon pozdrava podijelio riječ tajniku osj. Skauta Franji pakaciju, koji je u kratkim crtama rastumačio prisutnima svrhu skautizma i pročitao iz pravila važnije stavke. Nakon toga izabran je privremeni odbor od 6 učenica.
Sastanku su uz 32 učenice prisustvovale i mil. gđe. učiteljice Kučančanin, Novotnji i Medić, što valja osobito naglasiti.

Faci.


* Mi ćemo po mogućnosti u jednom od slijedećih brojeva „Skauta“ donijeti izvještaj tajnika. – Uredništvo.

 

Broj 3. Osijek u svibnju 1923.
SLUŽBENE VIJESTI SKAUTSKOG ŽUP. STANA ZA HRV. I SLAV.


(Na skupštini skautske župe za Hrv. i Sl. Dne 8. V. 1923. Potvrđen je „Skaut“, list osječkih skauta, službenim glasnikom te župe.
Prema tome na ovom ćemo mjestu donašati službene obavijesti te župe, na što svraćamo pozornost čitatelja. Uredništvo.)

IZVJEŠTAJ TAJNIKA OSJEČKIH SKAUTA O RADU
U GODINI 1022. NA III. GL. SK. DNE 6. OŽUJKA 1923.

Braćo i sestre!
Dužnost je moja da iznesem pred Vas sliku našeg rada od II. do današnje glavne skupštine, to jest od 5. III. 1922. do 6. III. 1923. Mislim, da nema nikoga, tko će mi zamjeriti, ako svoj izvještaj proširim, naime ako Vam ukratko razložim razvitak skautizma u Osijeku poslije svjetskog rata. O tome ću govoriti zato, jer nalazim ovdje mnogo lica, koja još ne znaju gotovo ništa o našim prilikama i razvoju, a ako i znaduu što, to im je pred očima kao kakvo mutno staklo.

Godine 1919. poslije svjetskog rata, osnovao je skautsku organizaciju u Osijeku g. prof. Gejza Krnic, koji je održao i jedno uspjelo predavanje o skautizmu sakupljenom građanstvu u osječkoj gimnaziji.
Njegova osnovana četa zvala se „Poletarac“, članovi „Poletarca“ bijahu mlađi đaci. Neki stariji htjeli su također da rade kao skauti, ali posebno u svojoj četi. Tako je došlo do osnutka čete „Uskok“. Čete „Poletarac“ i „Uskok“ radile su solidno, ali kratko vrijeme, jer se između skauta istiću pojedinci, koji bez obzira na dobro organizacije gramze za čašću. Oni se nijesu žacali sa 6 – 10 članova osnovati novu četu, nakon što su svih šestorica odnosno desetorica sami sebe izabrali odbornicima. Na ovakav način morao se skautizam prividno širiti, jer smo u Osijeku imali jedno vrijeme sedam četa. Po broju četa bio je skautizam i dobro raširen i dobro organizovan, ali ako saznam, da je većina četa imala samo deset članova, vidimo, kako su truli bili temelji te organizacije, a i oni zdravi da su morali velikom brzinom da trunu. Bez nesloge, pravdanja i daljnjih cijepanja, ne smijemo početak skautizma u Osijeku ni zamisliti.
Ali ti skauti dosjetili su se dne 2. II. 1921. da bi ipak trebalo početi raditi za skautizam. U tu svrhu osnovali su „Steg četnika“. Mjesto da su sada nastojali očite svoje krivnje popraviti, oni su u „Stegu“ griješili dalje. Griješenje počelo je već na izletu u Pećuj, koji se održao 4 dana iza osnutka „Stega“. Na tom izletu desile su se takove stvari, da su se od „Stega“ , kada su se skauti povratili u Osijek, otcijepio mlađi naraštaj, koji nije mogao, a nije ni htio da dalje trpi grešenje „Stega“, jer je bio željan rada, i jer je žudio za postignućem skautskih ideja.
Mladi i neiskusni ti skauti učinili su i bez volje oveću grešku: naime izabrali su za svog vođu poznatog M. Spitzera.
Dne. 27. II. 1921. osnovali su oni na svojoj I. glavnoj skupštini družbu pod imenom „Frankopan“. Ta se družba, premda je bila sastavljena od samih mladih, ali željnih rada članova, upravo divno borila protiv svih navala i oluja, koje su dolazile od strane „Stega“.
Ta četa temelj je današnjoj osječkoj skautskoj organizaciji, a to je postalo odmah, čim se grubim, ali vrlo dobrim mnačinom riješila svoga vođe. Da je to istina, dokazujemo tim, što je početkom školske godine 1921./22. zamro i nestao „Steg osj. četnika“ skupa sa svojim članovima, a na njegovo mjesto stupa skautska družba „Frankopan“, koja mijenja ime u „Osječki skauti“.
Tako smo došli do stanja, u kojem smo se nalazili prije godinu dana.
19. II. 1922. sam ja, kao tajnik skautske organizacije, koja se nažalost također već nalazila pred iskopanim grobom, sazvao sastanak, na koji sam pozvao sve viđenije skaute. Poslije sastanka sazvali smo glavnu skupštinu, i od onda teče naš rad pravilno, kako ću Vas sada obavijestiti.
Naš rad bio je miran i sastajao se u većem dijelu u tom, da postepenim putem priredimo teren za naš budući rad. Radili smo radom organizatornim. Nabavili smo sredstva i načine, pomoću kojih ćemo moći uspješno da radimo ovog proljeća i ljeta.
Najveća nam je bila dužnost, da upoznamo građanstvo s našim idejama, jer su skauti zaslugom „Stega“ bili u očima osječkog građanstva – vojnički pomladak.
Prema tome našem zadatku razumljivo je, zašto smo imali samo 12 sastanaka, izuzev odborske sjednice. Izleta bila su 3 veća i nekoliko manjih. Od većih bio je jedan u Belišće na 2 dana, Orahovicu na 3 dana i najveći u Sarajevo – Dubrovnik – Split – Plitvice – Zagreb – Osijek, koji je trajao 30 dana.
Svoj ovogodišnji rad završili smo s dva velika djela. Prvo je izdanje skautskog lista „Skaut“, a drugo osnutak planinki, koje obečaju dobar uspjeh.
Prema tome ima novi odbor za zadaću, da posavršava poslove, koji su napola gotovi, ali poslove, koji su teški, poslove, koji su ogromni i koji se ne smiju omalovažavati. Zato molim članove, da izaberu novi odbor po svojem pravom uvjerenju, a sve, koji će biti izabrani, da povjerenje članstva upotrijebe u korist osječkih skauta.
Do danas imamo ukupno 127 članova.
Ja svršavam i kličem:
„Budimo spremni!“
s potpunim uvjerenjem, da ćemo moći iza kratkog vremena na tu našu lozinku s pravom odgovoriti:
„Uvijek spremni!“
i podičiti se imenom skautskom.


Franjo Pakaci v.r.
tajnik osječkih skauta


U ime glavne skupštine ovjerojavaju ovaj izvještaj:


Thea Giner v.r. _____________________________D. M. Stojkov v.r.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek