Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Hrvatski skautski savez
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 10.2.2018.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Hrvatski skautski savez

Znak saveza

Drugi koraci skauta
Vjekoslav Maštrović
Križevci 1933.
stranica 40. -42.


Svršetkom rata Mudrinićeve družbe nestaju, a stao se dosta brzo širiti engleski skautizam. G. 1921. bude osnovan u Beogradu "Savez Izvidnika i Planinki". U Hrvatskoj je skautizam našao veliko odaziva, zato bude osnovana posebna župa Saveza I. i P. za Hrvatsku i Slavoniju. Skauti iz ove župe tražili su g. 1924. veću autonomiju, na što savez nije pristao. Odmah nakon toga bude osnovan "privremeni odbor za osnutak Hrvatskog Skautskog Saveza" u Zagrebu na čelu s dr. Zlatkom Prebegom. Odbor je izveo sve predradnje, da se 16. rujna 1924. g. mogao održati prvi sabor našeg saveza u historijskoj dvorani gradske vijećnice. Uz veliko učešće mladeži, roditelja, profesora, pretstavnika raznih društava i dr. sabor je prihvatio Ustav i izabrao prvi glavni stan na čelu sa prvim saveznim vođom dr. Zlatkom Prebegom. Istu večer, na prvoj sjednici bude prijavljen i potvrđen prvi stijeg našeg saveza i to u Zagrebu. Prvi je glavni stan razvio lijep rad. Osniva stijeg za stijegom. Među prvima stijeg u Sisku i Novoj Gradiški. Međutim nakon tri mjeseca rada t. j. u prosincu 1924. g. bude savez oblasno raspušten. Mlade vođe saveza ne očajavaju. Rade na sve strane te konačno uspiju, da je zabrana djelovanja ustegnuta i 8. prosinca 1925. g. održan je drugi sabor. Novi je glavni stan morao početi iznova. Obnovi stijegove i osniva nove diljem cijele Hrvatske. Uza sve zapreke, koje je savez imao u svome radu, ipak u 1928 i 1929 godini doživi svoje najplodnije godine. Stijegovi u Zagrebu, Novoj Gradiški, Daruvaru, Karlovcu, Petrinji, Novskoj i t. d. razvijali su snažan rad, koji je morao uroditi plodom. Najbolji je stijeg u Novoj Gradiški, koji vodi stjegovođa br. D. Gjurić. Nastojanjem najviše njegova stijega i tadašnjeg glavnog stana, izađe u svibnju 1928. g. prvi broj "Hrvatskog Skauta", prvo glasilo našeg saveza. Veselje je među skautima veliko. – Propagandni odsjek stana razvija punu djelatnost. U lipnju iste godine osniva se stijeg u Osijeku, koji brojčano odmah zauzme prvo mjesto. Odlukom gradskog poglavarstva daruje grad Zagreb savezu dom u Zelengaju.

Glavni stan priredi prvi savezni tabor u Gornjoj Stubici, gdje su skauti imali prilike da vide historijsko mjesto seljačke bune za Matije Gubca. Tabor se održao zadnjih deset dana mjeseca kolovoza 1928 g. Kroz zimu priređuju se propagandne priredbe. Uspjeh se pokazao, jer se početkom 1929. g. osniva nekoliko jedinica, od kojih he najvažnije osnutak stijega u Županji. Stjegovi održavaju uzorne tabore za spremanje na veliki drugi savezni tabor u Fužinama, koji se održao kroz mjesec srpanj 1929. g. uz brojno učestvovanje skauta iz svih stjegova. Na taboru je preko dvadeset vođa polazilo tečaj za vođe, koji se završio odličnim uspjehom. Nakon tabora (t. j. tečaja), nastao je snažniji ali i jednodušniji rad u stjegovima. Poslije zabrane rada u svezu srednjoškolskim đacima, rad se ograničio samo na one stjegove, koji su imali i neđake t. zv. građane.

Jedini novi stijeg osnovao se u kolovozu 1932. g. u Križevcima i razvio je vrlo lijep rad. Na čelu je stijega starješina br. dr. Gjuro Bićanić i stjegovođa br. Vj. Maštrović. Održalo se nekoliko tabora i stjegnih izleta na Kalnik, Sljeme i dr. – Time bih završio pregled povijesti hrvatskog skautizma, odnosno našeg saveza."-

 

1939. na skupštini Hrvatskog skautskog saveza, na prijedlog Marijana Šimića, savez je preimenovan u "Hrvatski domobran", zabranjen iste godine od režima Kraljevine Jugoslavije, radio ilegalno da bi se 1941. utopio u Hrvatskom ustaškom pokretu.

Izvori:

Drugi koraci skauta, Vjekoslav Maštrović, Križevci 1933., stranica 40. -42.

novine Hrvatski narod, br. 40/I. od 10. studenoga 1939.

novine Hrvatski narod, br. 164/III. od 28. srpnja 1941.

 

 

pripremio:

Igor Miklavčić Lija

povratak

(povratak)

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek