Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Hrvatski skautski savez - Stijeg Osijek
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 22.5.2019.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Hrvatski skautski savez - Stijeg Osijek

U Osijeku je djelovanje Hrvatskog skautskog saveza počelo u lipnju 1928. sa starješinom profesorom Gomerčićem, stijegovođom Branimirom Killerom te jednim od četovođa i tajnikom Vjekoslavom Maštrovićem Majme.

Pečati Hrvatskog skautskog stijega Osijek i pripadajućih družina

 

Hrvatski skaut broj 2., 1928, Nova Gradiška


Osnutak stijega u Osijeku
Dan 10. lipnja 1928. bit će od velike važnosti po cijeli savez, jer je toga dana osnovan hrvatski skautski stijeg u Osijeku, toj izloženoj točki istočne Hrvatske.
U ime gl. stana bili su prisutni br. sav. tajnik Magdić i br. Jovičić, pročelnik tehničkog odsjeka gl. stana.
U nedjelju u jutro došli su novogradiški skauti, njih 18, pod vodstvom stjegovođe br. Gjurića sa zastavom stijega, dočekani od osječana, kojih je bilo preko 60.
Svrstavši se u lijepu povorku pošli su svi zajedno do prostorija "Hrvatske Omladine".
Poslije podne održana je konstituirajuća skupština, koju je otvorio br. Killer, razloživši razlog i tok osnutka.
U ime gl. stana pozdravio je prisutne br. Magdić, a u ime novogradiškog stijega br. Gjurić. Iza toga je br. Jovičić govorio o organizaciji i cilju saveza.
Burno pozdravljen održao je krasni govor g. prof. Žilić.
Nakon toga je izabrana uprava sa starješinom prof. Gomerčićem i stjegovođom br. Killerom na čelu, koji je najviše radio na osnutku stijega, koji već danas broji oko 80 članova.
Poslije izbora položilo je nekoliko braće na zastavu novogradiškog stijega a na ruke br. Gjurića zavjet, a pjevanjem "Lijepe naše" svršena je ova lijepa manifestacija hrvatskog skautizma u Osijeku.
Na povratku iz Osijeka svratili su se savezni delegat i novogradiški skauti u Vinkovce, gdje je reorganiziran stijeg, a za starješinu izabran g. prof. Pizek, ravnatelj trgovačke škole.
Time je završio ovaj uspjeli put, koji će jamačno imati vidnih posljedica za naš savez.

 

Hrvatski skaut broj 4.-5., 1928, Nova Gradiška


Naše slike.

Slika na str 57. prikazuje novogradiške skaute sa zastavom te osječke skaute i goranke prigodom osnutka osječkog stijega, dne 10. lipnja o.g. Sjede s lijeva na desno: br. Killer, stjegovođa osječkog stjega; Magdić zamj. s. v.; br. Gjurić, stjegovođa novogradiškog stijega; g. prof. Gomerčić; br. Maštrović, četovođa i tajnik osječkog stijega; g. prof. Žilić i br. Jovičić, pročelnik odsjeka za vođe.

Slika na str. 70. prikazuje grupu osječana na izletu na Jankovcu dne 30. IV. o.g.

Stijeg Osijek nije dugo radio jer poslije ne nalazimo više zapisa o njima, svega par godina jer više nisu mogli raditi s djecom na školi radi dopisa Ministarstva prosvjete, a tada se proglašavaju Građanskim stijegom. Uto i Vjekoslav Maštrović odlazi na studij i počinje raditi sa skautima u Križevcima.

 

Vjekoslav Maštrović, skautski nadimak Majme, bio je hrvatski bibliotekar i kulturni djelatnik (Zadar, 18.10.1913. – Zadar, 17.12.1986.). Pučku školu započeo je u Zadru, a nastavio u Osijeku, gdje je završio i gimnaziju. Bio je vođa Hrvatskog skautskog saveza u Osijeku i Križevcima, prvak Hrvatskog sokola i predsjednik Društva dalmatinskih Hrvata u Osijeku.

Diplomirao je i potom doktorirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon povratka Zadra Hrvatskoj, vraća se 1945. u grad kojega je kao prognanik morao napustiti još kao dječak. Iz podataka znamo kako je 1932. bio stjegovođa i u Križevcima, gdje je izdao i knjigu “Drugi koraci skauta” 1933., te poslije osvrt na profesora Matu Mudrinića kao preteču skautizma 1976.


O skautskom djelovanju Vjekoslava Maštrovića u Osijeku postoji dosta podataka u Državnom arhivu u Osijeku izgleda upravo njegovim zalaganjem kako bi se ti materijali sačuvali za budućnost.

Izvori:

Hrvatski skaut broj 2., 1928., Nova Gradiška

Hrvatski skaut broj 4.-5., 1928., Nova Gradiška

Dugi koraci skauta, 1933., Križevci

Iz obitelji Maštrović, Želimir Maštrović, 2019.

Državni arhiv u Osijeku

pripremio:

Igor Miklavčić Lija, 2020.

 

povratak

(povratak)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek