Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
1935. / 36. Stijeg skauta Osijek na Državnoj muškoj realnoj gimnaziji u Osijeku
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 1.3.2020.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 
Izvještaj
Državne muške realne gimnazije
u Osijeku
za školsku godinu
1935-36

na stranici 44.

Stijeg skauta Osijek


Nadzorni nastavnik: Ljudevit Čič


Ludovik (Ljudevit) Čič

25. 8. 1905. - 19??

Lanjske školske godine obnovljeni Stijeg nastavio je svoj rad odmah u početku školske godine. Za vrijeme ferija u mjesecu julu održan je logor u Šmartnom na Paki, u romantičnoj Savinjskoj dolini. Starješina logora bio je nastavnik gimnastike g. Viktor Ladenhauzer, a vođa logora g. dr. Petar Dujanović, liječnik. Prisustvovalo je 19 učenika.

U početku ove školske godine Stijeg je brojio 42 člana podijeljenih u 5 četa, i to: 2 čete izvidnika, 2 čete planinki, 1 čopor-roj vučića i pčelica. Koncem školske godine Stijeg je brojio 97 članova, od toga 34 sa naše škole, i to u I četi 26, a u III četi 8 članova.

Sastanci su držani jedamput nedeljno. Stijeg je priredio 1 izlet, 1 proslavu (rođenja osnivača skautizma) i 5 smotri. I četa priredila je 12 izleta, II čopor-roj vučića i pčelica 5 sastanaka u prirodi, III četa 2 izleta, IV kolo 1 izlet i V kolo 3 izleta.
Stijeg je sa 17 učenika učestvovao na III saveznom taboru u Topčideru kod Beograda, gdje je organizovao i vodio podtabor savske skautske župe.

U toku godine priređena su i 2 sakupljanja priloga za gradnju Dječjeg skautskog doma u Gorskom Kotaru.

Blagajna Stijega pokazuje saldo od 500.- din., a vrijednost inventara iznosi 6.000.- din. Imovina prve čete iznosi 1500.- Din, a III čete 650.- Din. I četa ima knjižnicu sa 200 knjiga, a V kolo planinki 168 knjiga.

Stijeg se sada sprema za logorovanje u julu u Savinjskoj Dolini i za proslavu 15 godišnjice skautizma u Osijeku u septembru ove godine.

Upravu Stijega u ovoj školskoj godini sačinjavali su:

Starješina: Viktor Ladenhauzer, nastavnik gimnastike (do svoga premještaja, kada je nadzor preuzeo g. Ljudevit Čič, suplement sa položenim profesorskim ispitom).

Stjegovođa: Dujanović dr. Petar, liječnik (u njegovoj odsutnosti vrši dužnost Vučević Ivan, učenik VIb razr.)

Vođe: Vučević Ivan, uč. VIb razr., Najman Kornel, uč. VII razr., Švajcer Dragutin, uč. VIa razr., Pilišek Marija, uč. I r. Učiteljske škole, Savadinović Kovinka. drž. činov. i Kokić Nata, drž. čin.

Tajnik: Živanović Jelena, student i Nikolić Miroslav, uč. Vc razreda.

Blagajnik: Švajcer Dragutin, uč. Via razr. i Labovski Zlatko uč. Va razr.

Apotekar: Matanić Branko, uč. Iva razr.

Higijeničar: Moačanin Slobodan, uč. IVb razreda.

Savjetodavni organ Stijega je Roditeljski savjet sa pretsjednikom g. dr. Brankom Muačevićem, upraviteljem Banov. bolnice u Osijeku. Savjet je održao nekoliko sastanaka na kojima je pretresao sva važnija pitanja koja interesuju skautizam i skautski odgoj.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek