Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Petar Dujanović
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 22. 3. 2024.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Naslovnica knjige Igre, izdanje NOSKABI, Zagreb, 1936.

Iz uvoda u knjigu saznajemo kako je Petar Dujanović rođen 18. 6. 1909. u Crikvenici. Maturirao je u Osijeku, a medicinske nauke svršio je na pariskom fakultetu, gde je i doktorirao.

U skautski pokret stupio je 1924. i to u Osječki steg, gde je neko vreme pre odlaska u Francusku vršio dužnost stegovođe.
U Francuskoj bio je član "Eclaireurs de France" u kojem je vršio dužnost vođe Kluba Brđana i vođe "Kluba vođa" Južnog Pariskog predgrađa.
Napisao je mnogo skautskih pedagoških članaka koji su štampani u svim našim skautskim listovima.
Sada je stegovođa Osječkog stega.

Petar Dujanović s logorovanja u Crikvenici 1938. godine [17]

Pedagoški dio knjige i obrada igara od Dra Petra Dujanovića.Igre sakupili: sestre Henrietta Kunaver i Marija Kump, te braća Milenko Ban i Dr. Petar Dujanović.

Crteži u tekstu i naslovna strana od Ladislava Noworyte.

Štampano u tiskari M. Zagotte u Zagrebu.

Nova skautska biblioteka (NOSKABI) - Tkalčićeva 4, Zagreb, godina 1, svezak 2-3, kolo 1, 1936.

Životopis napisan u knjizi Igre, NOSKABI, Zagreb, 1936.

 

 

 

 

Dr. Petar Dujanović rođen je u Crikvenici gdje završava nižu gimnaziju. Majka mu je iz crikveničke obitelji Franovića, a otac mu je promijenio više zanimanja (stolar, vlasnik kina, trgovac...) pa se obitelj puno selila. Tako je 1929. završio Učiteljsku školu u Osijeku jer nije mogao birati drugo zanimanje. Nakon završetka škole ide za ocem u Pariz te upisuje medicinski fakultet iako nije znao ni riječi francuskog, a nakon šest godina završava studij kao liječnik.

Petar Dujanović 1959. godine

Prvi posao ga dovodi u Slavoniju, u mjesto Mikleuš gdje je radio kao liječnik radnika u šumariji, a 1937. odlazi u Bjelovar gdje je radio kao liječnik socijalnog osiguranja i gdje se ženi. Početkom 1941. dolazi do napada Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju te u Bjelovaru dolazi do vojnih operacija i zločina Ustaškog režima te se sa obitelji mora odseliti, prebjeći, u Srbiju u mjesto Gornji Milanovac gdje nastavlja posao liječnika socijalnog osiguranja. Ubrzo se rat rasplamsava te pomaže u partizanskim bolnicama po Srbiji. Nakon završetka rata, 1949. je imenovan za ravnatelja bolnice u Zemunu, a 1956. radi u Sekretarijatu Saveznog izvršnog vijeća. U sklopu posla je putovao po zemljama sjevera (Finska, Švedska, Norveška, Nizozemska, Njemačka i Švicarska) kako bi bolje upoznao njihove modele organizacije zdravstvene zaštite.

Možda je najpoznatiji po uredništvu knjige Narodni lekar i Veliki narodni lekar koji je tiskan u više izdanja, a koju je pisalo 18 doktora iz različitih područja medicine.

Dijelovi knjige Igre su korišteni kao tečajski materijal prilikom obnove rada organizacije -Saveza izviđača Hrvatske1962. godine.

Umro je 29. 1. 1986. godine u Beogradu.

 

Fotografija Petra Dujanovića s logorovanja u Crikvenici 1938. godine.

Fotografiju je ustupila njegova unuka Vera Zdravković, 2024. [17]

Izvori:

Igre, NOSKABI, Zagreb, 1936.

Novi List, 27. 9. 1959.

[17] Iz obitelji Dujanović, unuka Vera Zdravković, 2024.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek