Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
SDI "Amicus" Naselje prijateljstva-Čepin
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 1.4.2005.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Samostalna družina izvidaca "Amicus"
Naselje prijateljstva
(1996. - 1998.)

O ovoj jedinici izviđača imamo manje podataka zbog činjenice da su radili u izbjegličkom kampu, Naselju prijateljstva kod Čepina, s djecom prognanicima. Okupljao ih je gospodin Martin Kovačević iz Bilja (učitelj i pedagog koji je tada živio u Naselju prijateljstva, a prije rata je organizirao izviđače u Bilju i učenike na Otoku mladosti) i učitelj Franjo Balog Jaki (učitelj i izviđač od prije rata u Osijeku i Belom Manastiru). Veliku podršku su dobivali od tadašnjeg izviđačkog Pročelnika za Osječko-baranjsku županiju Saveza izviđača Hrvatske, Zdenka Popovića Popa i Klausa Vacka njemačkog aktivista za mir i ljudska prava. Klaus Vack (na fotografiji dijeli poklone) je pomogao cijelom naselju, a tako i podržao ideju o organiziranju slobodnog vremena djece, pokretanje izviđača, financirao nabavke uniformi i ostale opreme te ljetovanje djece na moru u Živogošcu kod Makarske. Djeca su osim izviđačkih aktivnosti imala i umjetničke radionice, slikarske, sekciju sviranja gitare, organizirana je i fotografska izložba u SAD-u, a za odrasle radionice i tečajeve šivanja, uzgajanja voća, povrća i cvijeća koje su vodili profesionalni voditelji na volonterskoj bazi. Izviđači su išli na izlete u Orahovicu, Jankovac, Veliku, regionalno natjecanje u Vinkovcima...


Naselje prijateljstva, naselje montažnih kucica, sagradeno je 1994. za potrebe stambenog zbrinjavanja prognanika i izbjeglica kod Čepina, a zatvoreno je u kolovozu 2007. U njemu je boravilo i do 3500 korisnika, uglavnom prognanika iako je maksimalan kapacitet bio za oko 3000 stanovnika.
Mirnom reintegracijom Hrvatskog Podunavlja djeca su se vratila svojim kućama, a na temelju te družine se osniva Družina izviđača "Jelen" u Bilju i Vardarcu s kojima se radi na osnovnoj školi, a pod Udrugom izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka koja je bila članica SIH-a, a zbog malog broja izviđača nije se pristupalo osnivanju nove udruge.

Tekst napisali

Martin Kovačević i Igor Miklavcic Lija

2023.

povratak

(povratak)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek