Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Obilježavanje 50 i 25 godina osnivanja Udruge izviđača "Slavonski hrast" Osijek
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 10.2.2018.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

 

Tekst s obilježavanja 50/25 godina djelovanja Udruge izviđača "Slavonski hrast" Osijek

Poštovani gosti, izviđači planinke, dragi prijatelji


Pedeset godina kontinuiranog djelovanja udruge prigoda je da se prisjetimo brojnih aktivnosti koje su ostvarene zahvaljujući predanom angažiranju izviđačkih voditelja – volontera, ali i da se podsjetimo na društvenu ulogu koju izviđačka organizacija ima u radu s djecom i mladima.

Uloga i djelovanje izviđačke organizacije i skautskog pokreta najjednostavnije se može objasniti kao odgoj i obrazovanje izvan formalnih i tradicionalnih institucija poput škole i obitelji. To je osposobljavanje za život samoaktivnošću djece i mladih, razonoda sa svrhom dostizanja punih tjelesnih, umnih, emocionalnih, socijalnih i duhovnih potencijala mladeži, kao odgovornih građana i članova lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice. U svemu tome skladan životom s prirodom i u prirodi, njezino čuvanje i poznavanje njezinih zakonitosti, imaju središnje mjesto.

Udruga izviđača "Slavonski hrast", kao mali dio velikog svjetskog skautskog pokreta koji broji gotovo 30 milijuna članova i postoji u više od 200 država, djeluje kao neprofitna, dragovoljna, nepolitička, samostalna udruga za odgoj i izvaninstitucionalnu naobrazbu djece i mladeži, otvorena za sve, bez obzira na podrijetlo, rasu i vjeru svojih članova, koja svojim djelovanjem teži postizanju cilja udruge, provodeći načela i metode međunarodnog skautskog (izviđačkog) pokreta čime nastoji dati svoj puni doprinos održanju i čuvanju osnovne ideje skautizma i vrijednosti koje skautski pokret promiče. No vratimo se za trenutak u povijest.

Povijest izviđačkog pokreta u Gradu Osijeku ima dugu tradiciju i datira od 1919. godine, samo 12 godina nakon što su se prvi skauti pojavili u Engleskoj 1907. godine predvođeni sir Robert Baden-Powelom. Do početka II. svjetskog rata u Osijeku djeluje Hrvatski skautski stijeg, udružen u skautsku organizaciju tadašnje Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije. Obnova izviđačkih aktivnosti, nakon II. svjetskog rata, uslijedila je 1953. godine nakon čega slijedi kontinuirano djelovanje i stalno jačanje i razvitak organizacije na području bivše općine Osijek. Vrhunac djelovanja dostignut je 1988. godine kada je tadašnji Savez izviđača općine Osijek imao 16 udruženih organizacijskih jedinica s ukupno oko 2.000 članova.


Koncem 1968. godine točnije 22.12. iz tadašnjeg Odreda izviđača "Bratstvo i jedinstvo" izdvojila se i osamostalila četa izviđača zrakoplovaca "Franjo Kluz", Postavši tako prvi i jedini Odred izviđača zrakoplovaca u državi koji od tog dana neprekidno djeluje sve do 1992. godine.
Nastupom demokratskih društvenih promjena i osamostaljivanjem Republike Hrvatske nije prekinuto djelovanje izviđačkog pokreta. Od preostalih članova nekoliko ugašenih jedinica Saveza izviđača općine Osijek, na inicijativu članova Odreda "Franjo Kluz", formiran je 1992. godine, a službeno i registriran u lipnju 1993. godine Odred izviđača „Quercus“ koji je time postao pravni slijednik ranijeg Saveza izviđača općine Osijek i nositelj tradicije djelovanja izviđačkog pokreta u Gradu Osijeku. Odred je za cijelo to razdoblje djelovao i kao član nacionalne skautske organizacije - Saveza izviđača Hrvatske.

Prisječajući se, ne možemo a da se ne osvrnemo i na period Domovinskog rata. Na samom početku izviđači Grada Osijeka aktivno su se angažirali u obrani stavljajući na raspolaganje svoja znanja i vještine kao i materijalne resurse.
U lipnju 1991. godine stariji izviđači Saveza izviđača opčine Osijek osnivaju u suradnji s Općinskim stožerom Civilne zaštite posebnu izviđačku postrojbu pri Stožeru Civilne zaštite. Ova se postrojba posebno istaknula evakuacijom bolesnika iz Opće bolnice tijekom borbenih djelovanja u rujnu 1991. godine. Nakon provedene obuke postrojba je u siječnju 1992. godine preuzela poslove pronalaženja i deaktiviranja zaostalih minsko-eksplozivnih naprava na području grada i time dala velik doprinos zaštiti građana i materijalnih dobara.

Jedan dio članova bio je angažiran u postrojbama Zbora narodne garde, kasnije Hrvatske vojske. Pored toga, izviđački instruktori sudjelovali su u obučavanja pripadnika Hrvatske vojske u orijentaciji i topografiji.
Kompletna izviđačka oprema: šatori, kuhala, kreveti, čamci, kanui... stavljena je na raspolaganje za potrebe Civilne zaštite i Hrvatske vojske. Sva ta oprema je nestala u vihoru rata, a ostatak je uništen prilikom granatiranja grada pogotkom granate u krov skladišta.
Najznačajniji doprinos dali su članovi koji su u obrani, vršeći svoje dužnosti, dali i svoje živote. Sjetimo se ovom prigodom Vladimira Miklavčića i Božidara Mohera.
Za doprinos, požrtvovno i predano djelovanje u zaštiti i spašavanju te zbrinjavanju ratom ugroženog stanovništva i otklanjanju posljedica ratnog djelovanja na području Osječko-baranjske županije udruga je, tada pod nazivom Odred izviđača „Quercus“, primila 1997. godine Povelju zahvalnosti Osječko-baranjske županije.

Primjenom Zakona o udrugama, Odred je koncem 1997. godine uskladio svoje djelovanje s odredbama Zakona i promijenio naziv u Udrugu izviđača „Slavonski hrast“, a naziv "Quercus" zadržao jedino u engleskoj verziji naziva Udruge The scout troup "Quercus" Osijek.
U proteklom dvadesetpetogodišnjem razdoblju udruga izviđača „Slavonski hrast“ ostvarila je kontinuitet svog djelovanja pri čemu se ukupan broj članova na godišnjoj razini kretao između 60 i 240. Broj članova u pojedinim godinama ovisio je o kapacitetima u smislu osiguravanja potrebnog broja kvalificiranih voditelja i stalno prisutnoj fluktuaciji određenog broja članova iz redova djece i mladeži koja je vezana uz promjenu njihova interesa za pojedine sadržaje koji su im dostupni u okruženju.
Provođenje programskih sadržaja organizirano je u temeljnim radnim skupinama (jatima poletaraca i patrolama izviđača) u tjednim ciklusima čime je omogućen kontinuitet okupljanja članova i ostvarivanja planiranih sadržaja.

Organiziranje i provođenje aktivnosti u prirodi pokazalo se kao najzanimljiviji oblik provođenja programa pa su tako organizirani brojni izleti i višednevni boravci (logorovanja, kampovi i zimovanja):
- u razdoblju između 1993. i 2018. godine ukupno je evidentirano preko 700 jednodnevnih aktivnosti u prirodi na kojima je sudjelovalo ukupno oko 7.500 članova-sudionika;
- tijekom istog razdoblja udruga je organizirala 20 logorovanja (ljetnih kampova) na području Republike Hrvatske na kojima je sudjelovalo preko 900 članova koji su ostvarili ukupno više od 7.000 dana/noćenja pod šatorima;
- tri godine za redom, počevši od 1999. godine, članovi udruge sudjelovali su na protupožarnim kampovima koje je Savez izviđača Hrvatske organizirao s Ministarstvom unutarnjih poslova i Vatrogasnom zajednicom, tijekom ljetne turističke sezone. Tijekom ovih kampova članovi udruge sudjelovali su u patroliranju i provođenju preventivnih protupožarnih aktivnosti na jadranskoj obali. U protupožarnim kampovima sudjelovalo je ukupno 150 članova udruge.
- udruga je sudjelovala i na Smotrama Saveza izviđača Hrvatske s ukupno 80 svojih članova-predstavnika;
- udruga redovito sudjeluje (svake godine, u prosjeku s 50-tak članova) na središnjem godišnjem okupljanju članova nacionalne organizacije, Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske, koje se svake godine održava u drugom mjestu u Republici Hrvatskoj , na međunarodnim smotrama (Jamboree) u Nizozemskoj, Danskoj, Sloveniji i Mađarskoj…. sudjelovalo je ukupno 150 članova udruge.


U razdoblju od 1993. do 1998. godine udruga izviđača „Slavonski hrast“ je, u suradnji s Ministarstvom obrane RH – Odsjekom za skrb pripadnika Hrvatske vojske, sudjelovala u organizaciji ljetovanja i zimovanja za djecu stradalnika Domovinskog rata u Vrsaru. Tijekom ovog razdoblja organizirano je ukupno 6 ljetovanja i 3 zimovanja s ukupno oko 750 sudionika-korisnika. U provođenju programskih sadržaja bilo je uključeno svake godine po 15 članova udruge koji su bili angažirani na provođenju različitih programskih sadržaja i organizaciji boravka u odmaralištu.

Udruga je dva navrata bila organizator aktivnosti pod nazivom „Jesenje igre poletaraca“ na kojima su sudjelovali članovi najmlađe kategorije (poletarci i pčelice) iz izviđačkih udruga s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske; Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Obje aktivnosti okupile su ukupno oko 240 sudionika.
Udruga je 2006. godine bila organizator okupljanja odraslih članova Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom „IV. susret brđana SIH“ na kojoj je sudjelovalo 270 sudionika iz cijele Hrvatske.
Svake godine udruga za svoje odrasle članove (i članove drugih izviđačkih udruga iz regije) i roditelje maloljetnih članova, organizira okupljanje pod nazivom „Brđanski orijentacijski Auto relly“ koji godišnje obuhvati do 100 sudionika.
Članovi udruge dali su svoj poseban doprinos tijekom obrane od poplave u Županjskoj posavini 2014. godine kada su preuzeli podizanje i vođenje volonterskog kampa u Županji. Već slijedeće, 2015. godine izviđači «Slavonskog hrasta» aktivno su sudjelovali u podizanju kampova za imigrante u Belom Manastiru i Čepinu.

Udruga izviđača „Slavonski hrast“, kontinuirano od 1993. godine, sudjeluje u aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom „Betlehemsko svjetlo“. Betlehemsko svjetlo - simbol mira, ljubavi i razumijevanja – pali se svake godine dva tjedna prije Božića na velikoj svečanosti na mjestu Kristova rođenja i simbolično obilazi svijet. Prenošeno rukama članova skautskog pokreta svjetlo se prenosi milijunima vjernika i svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjeroispovijest. Provođenjem ove aktivnosti članovi udruge izviđača „Slavonski hrast“ svake godine prenose Svjetlo na više od 30 mjesta, u župe, škole, vrtiće, domove umirovljenika… Svojim predanim angažiranjem članovi udruge svake godine prijeđu put od preko tisuću kilometara obilazeći pri tome različita mjesta u Osječko-baranjskoj županiji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Srbiji. Na godišnjoj razini u ovoj aktivnosti sudjeluje 30 do 40 članova udruge.


Obzirom da udruga nema zaposlenika niti drugih osoba koje bi po bilo kojoj osnovi primale naknadu za svoj rad, sve planirane aktivnosti provode se isključivo na volonterskoj osnovi. Volonterski rad u udruzi obuhvaća velik broj konkretnih aktivnosti od kojih se ističu slijedeće:
- provođenje edukativnih sadržaja s članovima i drugom djecom i mladeži koje sudjeluju u organiziranim aktivnostima udruge;
- priprema, organiziranje, provođenje i logistička potpora aktivnostima za članove i drugu djecu i mladež koje se provode u prirodi (jednodnevne i višednevne);
- provođenje prilagođenih programskih sadržaja izviđačke organizacije s djecom s poteškoćama u razvoju;
- sudjelovanje u akcijama vezanim uz zaštitu okoliša;
- pružanje socijalnih usluga kroz pomoć staračkim domaćinstvima.
Organiziranje, provođenje i praćenje volonterskih aktivnosti usklađeno je s odredbama Zakona o volontiranju, a edukacija o organiziranju volontiranja realizirana je u suradnji s Volonterskim centrom u Osijeku. U volonterskim aktivnostima udruge
angažirani su odrasli i dio maloljetnih članova uz suglasnost njihovih roditelja, kao i osobe koje nisu članovi udruge (roditelji članova i prijatelji izviđačke organizacije).


Od 2010. godine, od kada se primjenjuje praćenje volonterskog rada u skladu s metodologijom utvrđenom Zakonom o volontiranju i Pravilnikom o sadržaju izvješća o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja, zabilježeni su zapaženi rezultati i ostvareno više od 15000 volonterskih sati
Izvaninstitucionalno obrazovanje se u udruzi organizira i provodi kroz tri osnovna oblika:
• s članovima udruge u temeljnim radnim skupinama provođenjem redovitog programa utvrđenog Programom Saveza izviđača Hrvatske;
• organizacijom i provođenjem osposobljavanja (naobrazbe) izviđačkih voditelja;
• organiziranjem terenske i izvanučioničke nastave za učenike osnovnih škola.
Članovi udruge u svojim redovitim aktivnostima, na tjednim okupljanjima temeljnih radnih skupina, kroz jednodnevne ili višednevne aktivnosti u prirodi, stječu određena znanja i vještine temeljene na Programu Saveza izviđača Hrvatske iz različitih programskih područja čiji su sadržaji prilagođeni uzrastu, odnosno dobnim skupinama članova.
Naobrazba izviđačkih voditelja ostvaruje se organiziranjem redovitih višednevnih tečajeva i jednodnevnih seminara na kojima polaznici stječu potrebna znanja i vještine za vođenje i organiziranje rada temeljnih radnih skupina. U ovim oblicima izvaninstitucionalnog obrazovanja, pored članova udruge, sudjeluju i članovi drugih izviđačkih udruga iz regije. Na godišnjoj razini u ovim aktivnostima sudjeluje 7 do 10 članova udruge.

Terenska i izvanučionička nastava organizira se za učenika osnovnih škola u suradnji s učiteljima i školskim pedagozima. Programski sadržaji korespondiraju s pojedinim programskim područjima izviđačkog programa i vrlo dobro, na zanimljiv i atraktivan način, nadopunjuju sadržaje redovitog školskog programa. Ovaj oblik izvaninstitucionalnog obrazovanja provodi se u školama kao „projektni dan“ ili kao tematski jednodnevni izlet za učenika pri čemu se u ulozi provoditelja programa pojavljuju izviđački instruktori i volonteri. U dosadašnjim aktivnostima, koje imaju svoj kontinuitet od 2001. godine, ovim oblikom izvaninstitucionalnog obrazovanja bili su obuhvaćeni učenici osnovnih škola:
- „Tin Ujević“, Osijek „Grigor Vitez“, Osijek
- „Mladost“, Osijek „Fran Krsto Frankopan“, Osijek
- „Franje Krežme“, Osijek „Antuna Mihanovića“, Osijek
- „Vijenac“, Osijek „Dobriša Cesarić“, Osijek
- „Višnjevac“, Višnjevac „Tenja“, Tenja
- „Bilje“, Bilje „Draž“, Draž

U proteklih dvanaest godina realizirano je ukupno 62 različita oblika terenske nastave u ukupno procijenjenim broj od preko 1.800 učenika-korisnika.

Ostvarujući svoju misiju služenja zajednici udruga izviđača „Slavonski hrast“ pokrenula je projekt pod nazivom „Mogu i više“ koji ima za cilj približiti prilagođene programske sadržaje izviđačke organizacije djeci s teškoćama u razvoju. Projekt se provodi kontinuirano od 2009. godine uz potporu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. U 2010. godini projekt je prihvaćen na natječaju tvrtke „Lidl Hrvatska“ d.o.o. i time ostvario jednokratnu godišnju financijsku potporu. Sadržajima projekta je u proteklom razdoblju bilo obuhvaćeno preko 200 korisnika, a uspješna suradnja ostvarena je s:
- Centrom za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ iz Osijeka
- udrugom djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća
- udrugom za terapijsko jahanje „Mogu“ iz Osijeka
- Savezom organizacija invalida Osječko-baranjske županije
Odrasli članovi i volonteri udruge redovito daju logističku potporu provođenju aktivnosti pod nazivom „Susreti osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju“ koje periodično organizira Savez organizacija invalida Osječko-baranjske županije.

U proteklom razdoblju je međunarodna suradnja udruge, izravno ili kroz aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske, osim sudjelovanja na međunarodnim smotrama (Jamboree), obuhvatila i:
- sudjelovanje na Međunarodnom dječje kampu u Švicarskoj (1998.)
- sudjelovanje na skautskom eko-tečaju u Austriji (1999.)
- sudjelovanje na forumima Svjetske skautske organizacije u Sloveniji, Mađarskoj, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Udruga također ostvaruje kontinuiranu suradnju s izviđačima-skautima iz:
- Bosne i Hercegovine, iz mjesta Tuzla, Nemila, Široki Brijeg;
- Srbije, iz mjesta Bezdan, Mali Iđoš, Subotica, Šid, Bački Petrovac; i
- Mađarske, iz grada Baja.
Posebno značajna suradnja ostvarena je s izviđačima iz Baje organizacijom godišnjih plovidbi rijekama Dunavom, Tisom, Dravom i Savom. Na ovim plovidbama sudjelovalo je u proteklom razdoblju ukupno 23 člana udruge. Pored toga, članovi
udruge tradicionalno svake godine, donose Betlehemsko svjetlo na svečanost koja se održava na gradskom trgu i predaju ga gradonačelniku Baje.
S odredom izviđača „Duga“ iz Tuzle (BiH) je 2009. godine potpisana povelja o suradnji slijedom koje je ostvarena suradnja u organizaciji više zajedničkih aktivnosti od kojih se posebno ističu „Betlehemsko svjetlo“, zimovanja i zajednička edukacija voditelja. Ova je suradnja ostvarena na tragu dugogodišnje suradnje gradova prijatelja Tuzle i Osijeka.
U okviru aktivnosti vezanih za Betlehemsko svjetlo međunarodna suradnja ostvaruje se i s katoličkim župama Bačkog dekanata (Vojvodina-Srbija) te udrugama hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini.

U proteklom razdoblju, pored ranije navedenih: „Mogu i više“ i „Betlehemsko svjetlo“ udruga je realizirala još nekoliko značajnijih, jednogodišnjih i višegodišnjih, projekata među kojima se ističu:
* „Mladi u zajednici“ – s programom edukacije voditelja i volontera
* „Izletničke družine pri osnovnim školama“ – s programom afirmacije aktivnog odnosa prema prirodi
* „Kad se male ruke slože“ – s programom zaštite okoliša i brige o pticama projekt se provodio u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvitak civilnoga društva
* „Zelena dobra djela“ – s programom zaštite okoliša
* „Prihvati izazov – pronađi svoj put“ – s programom promicanja aktivnog odnosa prema prirodi, pod motom: „Što svako dijete treba učiniti-naučiti prije svoje dvanaeste godine“
* „Kreirajmo bolji svijet“ – s programom okupljanja i edukacije volontera


Među projektima posebno mjesto zauzima projekt „Izviđački ljetni kamp“ koji se od 2009. do 2013 godine provodio na terenima Rekreacijskog centra „Bazeni“ u Belom Manastiru, a od 2014 u odmaralištu SLOGA na otoku Prviću. Projekt obuhvaća organizaciju ljetnog kampa „otvorenog tipa“ u kojem mogu boraviti izviđači, ali i djeca i mladi koji do dolaska na kamp nisu bili članovi izviđačke organizacije. Kroz programske sadržaje kampa do sada je prošlo preko 350 korisnika. U 2013. godini kamp je dobio međunarodni karakter obzirom da su u njemu boravili i korisnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunjske i Crne Gore.

Ne možemo a da se s ponosom ne osvrnemo i na projekt pod nazivom „Vlastitim rukama zajedničkim snagama“ u sklopu programa „Naš doprinos zajednici“ ostvaren na području nekorištenog dijela Bajera na području GČ JUG II. Uz pomoć i podršku Zaklade za razvoj lokalne zajednice Slagalica, Gradske četvrti JUG II, Javne vatrogasne postrojbe i Unikom-a uređen je teren i prilazni put s mostom te izgrađen Izviđački park sa svim potrebnim sadržajima : Kapijom, osmatračnicom, ložištem, stolovima i klupama, a prošle je godine kroz projekt „Djelić prirode u našem susjedstvu“ pomognut zakladom Slagalica, dodano tri zidana roštilja. Izviđački park osim članova udruge koriste i svi građani te Gradske četvrti, pa se tu nerijetko organiziraju i dječji rođendani.

Udruga izviđača „Slavonski hrast“ je 2007. godine vlastitim sredstvima u selu Podolje, u Baranji kupila objekt stare osnovne škole i još jednu zgradu, neposredno uz objekt škole. Namjera je da se u perspektivi na toj lokaciji uredi međunarodni skautski centar za edukaciju voditelja i volontera. Gospodarska situaciju u okruženju utjecala je na realizaciju ove namjere, tako da je ovaj projekt još uvijek u fazi pripreme.
Pokretanjem biblioteke „Skaut“ s ciljem stvaranja i popularizacije izviđačke literature pokrenuta je volonterska nakladnička djelatnost udruge. Do sada su osim povremenog biltena „Skaut“ izdane i knjige:
„Pingvinova družina“, autora Nenada Jankovića
„Izviđački pristup streličarstvu“, autora Vjekoslava Sulića
„Izgubljeni odred“, autora Edija Perića
U suradnji s PRONI Centrom iz Osijeka izdan je 2003. godine izletnički priručnik u kojem je posebno obrađena tematika minski kontaminiranih terena.


Udruga izviđača „Slavonski hrast“ jedna je od udruga – osnivača Saveza izviđača Osječko-baranjske županije koji je utemeljen s ciljem objedinjavanja i koordiniranja aktivnosti izviđačkih udruga na području OBŽ.
Od svog osnivanja udruga je član Saveza izviđača Hrvatske kao nacionalne izviđačke-skautske organizacije u Republici Hrvatskoj. U tom smislu udruga kontinuirano ispunjava sve obveze i ostvaruje sva prava koja iz tog članstva proizlaze.
Pristupanjem Saveza izviđača Hrvatske međunarodnoj skautskoj organizaciji, udruga je postala i član WOSM-a Svjetske skautske organizacije (World Organization of the Scout Movement).

Običaj je da se u ovakvim prigodnim izlaganjima obično navode samo uspjesi i pozitivni primjeri. To svakako nije cjelovita slika ukupnog djelovanja. Ostaju nespomenuti brojni problemi i teškoće s kojima se udruga susreće u svom radu. Od uobičajenih ljudskih slabosti i propusta koji utječu na ostvarivanje planiranih aktivnosti, do ozbiljnog nerazumijevanja i neprihvaćanja u lokalnoj sredini. Ne mislimo da bi njihovo spominjanje umanjilo vrijedne rezultate ili nešto promijenilo i bitno popravilo. Želimo da ovaj kratki pregled naših aktivnosti, ostvarenih u proteklom razdoblju, bude svima nama podsjećanje na sve dobro i korisno što smo učinili i poticaj da u tome ustrajemo i u vremenu koje je pred nama.


Osijek, 23. veljače 2019. godine

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek