Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Tekst s obljetnice 105 godina skautizma u Osijeku
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 10.2.2018.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
  Tekst s obljetnice 105 godina skautizma u Osijeku

Poštovani domaćini, mediji, gosti, bivši i sadašnji izviđači.
Najprije Vam želim predstaviti današnje sugovornike:
sa Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti
izv. prof. dr. sc. Zvonimir Užarević, prodekan za poslovne odnose i međunarodnu suradnju
i
Željko Popović, profesor visoke škole
iz
Muzeja Slavonije, Denis Detling -ravnatelj muzeja
te moderator večerašnje aktivnosti Igor Miklavčić Lija, pred. u ime obje izviđačke udruge: Izviđačkog kluba Javor i Udruge izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka.

DOBRO NAM DOŠLI!
Izviđači su obilježili veliku obljetnicu u svibnju ove godine velikim okupljanjem izviđača u Gradu Osijeku s oko 1200 sudionika na Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske i izložbom ±100 godina skautizma u Osijeku, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, 100 godina izviđačke pisane povijesti u Gradu Osijeku, kako smo prije dvije godine, prema povijesnim činjenicama imali informacije o počecima skautizma/izviđača u gradu Osijeku (1919.).
No u tijeku priprema za veliko izviđačko zborovanje, prikupljanjem povijesne skautske građe, došli smo do spoznaje, uvidom u dokumente i fotografije iz privatne zbirke, Državnog arhiva u Osijeku i Muzeja Slavonije u Osijeku, kako su skauti/izviđači djelovali krajem 1914.
To je vrijeme početka Prvog svjetskog rata. Iako na području grada Osijeka nije bilo direktnih ratnih djelovanja rat se osjetio u životu svake obitelji tog vremena. Osijek je u to vrijeme bio pun vojske, škole nisu radile jer su pružale smještaj za vojsku, ranjenici su dolazili s ratišta i bili prevoženi dalje. Učenici, profesori i građani su pomagali ranjenicima koliko su mogli. I baš u tom teškom vremenu se osnivaju Izletničke đačke družbe i Skautske družbe u Hrvatskoj prema naputku Kraljevske zemaljske vlade.
FZOOS - predstavnik

Dakle, prije sto i pet godina, 1914. (najvjerojatnije 12.12.1914.) je Gejza Krnic, profesor na Kraljevskoj učiteljskoj školi u Osijeku, a čiju tradiciju nastavlja Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, organizirao prvu skautsku družbu u Osijeku nazvanu ZVONIMIR, i to u zgradi nedaleko odavde, oko jedan kilometar istočno. Stara zgrada je uništena u savezničkom bombardiranju Osijeka 1944., a danas je tamo Obrtnička škola.

Povijest skautizma ili danas izviđača u Hrvatskoj možemo podijeliti u četiri faze, a svaku, nažalost, obilježava jedan od ratova i promjena društvenog uređenja. No skauti/izviđači usprkos teškoćama uspijevaju održati svoju misiju: Pomoći u izgradnji boljeg svijeta.
Danas obilježavamo sto i petu obljetnicu djelovanja skautske, a danas izviđačke, organizacije u Gradu Osijeku.

Svoj doprinos u stvaranju izložbe su dali:
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Državni arhiv u Osijeku, Muzej Slavonije, članovi Izviđačkog kluba "Javor" i Udruge izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka, Zdenko Horjan iz Zagreba, potomci skautskih vođa: Berislav Krnic, Borna Šulc i Želimir Maštrović iz Zadra, Zdenko Popović Pop, Jadranka Kokolari Jaca, Ljubomir Soldić i moja malenkost Igor Miklavčić Lija.
Hvala Vam svima i neka ova izložba upozna posjetitelje sa izviđačkom stranom života ili se prisjete svojih izviđačkih dana jer je tjekom više od sto godina djelovanja izviđačke organizacije u našem gradu prošlo i nekoliko tisuća članova.
Izložba je dio manifestacije "Tjedan osječkih izviđača" te uvod u zborovanje Saveza izviđača Hrvatske gdje očekujemo preko 1000 izviđača u našem gradu na prostoru Krunske utvrde i cijelog grada.
Predajem riječ predsjednicima izviđačkih udruga grada Osijeka da pozdrave skup te otvore izložbu.

Osijek, 10. 5. 2019.
Igor Miklavčić Lija

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek